10 veelvoorkomende psychologische mythes en misvattingen

Psychologie is overal en we vinden het onderwerp maar wát interessant met z’n allen. Misschien dat er juist daardoor ook veel misverstanden en onzinverhalen over psychologie de ronde doen. De 10 meest voorkomende broodjeaapverhalen op een rij.

  1. We gebruiken maar 10% van onze hersenen

Deze misvatting is erg hardnekkig. We gebruiken niet maar 10% van onze hersencellen. Sommige onderzoekers zeggen wel dat we op een bepaald moment maar in 10% van onze hersenen activiteit tonen, maar de plekken die actief zijn verschillen van moment tot moment. Het is dus niet zo dat 90% van onze hersenen nooit actief is en dus geen functie heeft.

  1. Er zijn 5 vaste rouwfases

Als iemand in je omgeving overleden is, zal je dit eerst ontkennen (1), vervolgens word je boos (2), dan zal je proberen te onderhandelen (3), raak je in een depressie (4) en uiteindelijk kan je het accepteren (5). De psychiater die deze fases heeft bedacht, deed dit op basis van interviews met maar vier patiënten. Niet bepaald een overtuigend aantal om conclusies uit te trekken. Was het dan allemaal onzin? Dat niet. Maar uit omvangrijker wetenschappelijk onderzoek bleek later dat mensen niet altijd al deze fases doorlopen, en ook lang niet altijd in deze volgorde.

  1. Tegenpolen trekken elkaar aan

‘Opposites attract’. In Hollywoodfilms worden niet zelden twee totaal verschillende soorten persoonlijkheden verliefd op elkaar. Een verlegen jongen valt op een uitbundig meisje. Of de stoere oorlogsheld valt voor de zachtaardige dame. Toch zijn er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat juist mensen die ongeveer dezelfde persoonlijkheid hebben, verliefd op elkaar worden.

  1. Iemand met schizofrenie heeft meerdere persoonlijkheden

Het woord schizofrenie komt uit het Grieks voor ‘gespleten persoonlijkheid’. Deze benaming klopt helaas niet, want iemand met schizofrenie heeft niet verschillende persoonlijkheden. Symptomen van schizofrenie zijn bijvoorbeeld hallucinaties en wanen. De stoornis waarbij iemand meerdere persoonlijkheden heeft, heet meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

  1. Slimmere baby door naar Mozart te luisteren

In 1993 bleek uit een studie dat kinderen slimmer werden als zij in hun vroegste jeugd naar Mozart geluisterd hadden. Dit resultaat werd wereldwijd besproken. In 1999 werd na uitgebreid vervolgonderzoek duidelijk dat een ‘Mozart-effect’ uiteindelijk toch niet bestaat.

2016-05-25 Psychologie misvattingen (baby Mozart)

  1. Erfelijke eigenschappen kunnen niet veranderen

Dat is een onjuiste aanname. De omgeving waarin je opgroeit, heeft ook invloed op eigenschappen die erfelijk zijn. Je kan bijvoorbeeld geboren worden met genen die bij een verlegen persoonlijkheid horen, maar opgroeien in een omgeving die je ondanks dat heel enthousiast en spraakzaam maakt.

  1. Iedereen heeft een dominante hersenhelft

Een veelgehoord idee is dat creatieve mensen hun rechterhersenhelft meer gebruiken, en analytische mensen hun linkerhersenhelft meer gebruiken. Na uitgebreid onderzoek met hersenscans weten we nu dat dit niet klopt. We kunnen de hersenen beter zien als één groot netwerk, waarbij links en rechts op diverse manieren met elkaar verbonden zijn.

  1. Je wordt eerder geholpen of gered als er veel mensen aanwezig zijn

Stel, je wordt beroofd op straat. Dan zou je denken dat je meer kans hebt om geholpen te worden als er veel mensen aanwezig zijn. Er zijn immers meer potentiële helpers aanwezig en de boef maakt tegen zo veel dappere mensen geen enkele kans. Helaas gaat deze vlieger niet op. Het tegendeel is waar. De reden is psychologisch. Mensen hebben van nature de neiging om zich minder verantwoordelijk te voelen voor wat er om hen heen gebeurt als ze met veel zijn.

2016-05-25 Psychologie misvattingen (hulp 1)

  1. Er is een epidemie van autisme gaande onder kinderen!

Op het oog lijken autistische stoornissen misschien om zich heen te grijpen als een soort epidemie, maar in de praktijk valt dat wel mee. Waarschijnlijk zijn er niet ineens veel meer autistische kinderen dan vroeger, maar wordt de diagnose ‘autisme’ nu eerder gesteld. In 1980 moest iemand aan 6 van de 6 criteria (100%) voldoen om de diagnose autisme te krijgen, nu moet iemand aan 8 van de 16 criteria voldoen (50%). Sommige mensen beweren dat inentingen (zoals de DKTP-vaccinatie) autisme bij kinderen kunnen veroorzaken. Hiervoor is tot op heden geen bewijs gevonden.

  1. Psychologen kunnen gedachten lezen

Deze hoor ik zelf best vaak, als ik vertel dat ik psychologie heb gestudeerd. Psychologen kunnen niet door iemand heen kijken, of gedachten lezen. Dat zou het werk van een psycholoog wel een stuk makkelijker maken!

 

 


 

Bron: “De vijftig grootste misvattingen in de psychologie” van Scott Lilienfield, Steven Jay Lynn, John Ruscio en Barry Beyerstein.