Alfarez Boek

Bakerpraatjes: welke zijn waar en welke niet?

Als je zwanger wilt worden of net zwanger bent,  komt iedereen aanzetten met goedbedoelde tips. En naarmate die buik verder begint te groeien, neemt het aantal adviezen en meningen snel toe. Maar wat heb je eraan en wat moet je ermee? WOMB project -onderzoeker Cornelieke van de Beek stelde drie bakerpraatjesvragen aan Deborah Alfarez, medisch bioloog. Zij schreef onlangs een boek over bakerpraatjes en geeft heldere antwoorden.

Iedere ouder kent ze wel: bakerpraatjes. De goedbedoelde adviezen rondom de zwangerschap. Zelfs van compleet vreemden kun je opmerkingen verwachten, vooral als zwangere vrouw of kersverse moeder. Het is al spannend genoeg wat er met je lichaam gebeurt en al die goedbedoelde tips kunnen je knap onzeker maken.

Deborah Alfarez, medisch bioloog en moeder van twee dochters, besloot na haar zwangerschappen dat het tijd was een aantal zaken eens grondig uit te pluizen. Drie maanden bracht ze door in de bibliotheek van het AMC in Amsterdam om uit te zoeken wat er nu wetenschappelijk is aangetoond en wat niet. Hierover publiceerde ze haar boek ‘Hoe zit het nu echt? Fabels en feiten rond zwangerschap en geboorte’.

In haar boek voert Deborah Alfarez ons langs een breed scala van zwangerschapsweetjes, vanaf de kinderwens tot aan babypukkels en hangborsten. De onderwerpen worden stuk voor stuk op een nuchtere heldere wijze aangekaart.

Is het waar dat de baby aan de borstvoeding proeft wat de moeder heeft gegeten?
“Ja, dit is wetenschappelijk aangetoond. Zelfs al in de baarmoeder kan het kind bepaalde smaken en geuren waarnemen. Zo wordt de latere voedselvoorkeur van kinderen al heel vroeg bepaald. Dus als je als aanstaande moeder gezond eet, leer je dat ook al aan je nog ongeboren kind.”

En is het opeten van de placenta inderdaad gezond, zoals wel eens wordt beweerd? Sommige Hollywoodsterren beweren dat de moederkoek een soort ‘superfood’ is…
“De placenta opeten is geen slim plan. De placenta is bedoeld om kwalijke stoffen uit het bloed van de moeder te filteren. Bovendien kunnen bacteriën tijdens de bevalling de placenta besmetten. Alleen door de placenta te bakken zou je dit laatste kunnen oplossen. Maar ja, dan ben je ook eventueel  aanwezige nuttige stoffen kwijt.”

Vijftien maanden lang heb ik mijn dochter borstvoeding gegeven. Klopt het dat mijn dochter mede daardoor nu nooit last heeft van allergieën?
“Dat borstvoeding goed zou werken tegen het ontwikkelen van allergieën op latere leeftijd, was een heersend idee uit de jaren tachtig. Maar in recent wetenschappelijk onderzoek is dat idee inmiddels weerlegd. Uit deze nieuwe studies blijkt ook dat vermijden van bepaalde voedingsmiddelen – zoals noten of koemelk- tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode niet effectief is.  Sterker nog, het lijkt de kans op een voedselallergie bij het kind juist te verhogen.”


Meer weten over zinnige en onzinnige bakerpraatjes? Het boek van Deborah Alfarez is te koop in veel boekwinkels, of je bestelt het natuurlijk online, bijvoorbeeld hier.