Het Broedsyndroom: hoe mannen zich écht zwanger kunnen voelen

“WE zijn zwanger!”. Je hoort het geregeld uit de mond van een aanstaande vader. Niet alleen de vrouw is zwanger, de verwekker kennelijk ook. Ondanks de ergernis die het “we” hier kan oproepen, kunnen sommige mannen wel degelijk veel van dezelfde symptomen ervaren als hun zwangere vrouw: gewichtstoename, misselijkheid en zelfs weeën. Oorzaak: het broedsyndroom.

Zwanger zijn is één van de meest bijzondere gebeurtenissen in een vrouwenleven. Lichamelijk en mentaal verandert er enorm veel in korte tijd, zowel tijdelijk als permanent. Denk hierbij aan het op bepaalde plekken groeiende lichaam, hormoonschommelingen, emotionele uitbarstingen, vergeetachtigheid, veranderend eetgedrag, nesteldrang, misselijkheid, spierpijn, kortademigheid, vermoeidheid, brandend maagzuur, het opbouwen van een emotionele band met het groeiende kindje in de buik, en ga zo maar door. De zwangere vrouw gaat daar allemaal doorheen, niet de man. Mannen kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe het is om zwanger te zijn. De aanstaande vader moet zijn vrouw ondersteunen en vooral niet denken dat hij ook maar enig benul heeft van wat een zwangerschap inhoudt.

Couvade syndroom

Deze benadering is echter niet altijd terecht. Sommige mannen hebben het namelijk wel degelijk zwaar met zwanger zijn. Niet alleen mentaal, bijvoorbeeld omdat hun zwangere partner zich anders naar hen gedraagt dan voorheen, maar ook lichamelijk. Voor deze ‘zwangerschapstoestand’ van de man is zelfs een medische benaming: ‘Couvade syndroom’, afkomstig van het Franse werkwoord couver (broeden). Het broedsyndroom dus, in goed Nederlands.

Broedsyndroom bij mannen zwangerschap

Weeën meevoelen

Mannen die lijden aan het broedsyndroom ervaren gelijksoortige zwangerschapskwalen als hun partner. Voorbeelden hiervan zijn misselijkheid, eetbuien, gewichtstoename, brandend maagzuur, lage rugpijn en zelfs weeën aan het einde van de zwangerschap. Daarnaast kunnen deze mannen te maken krijgen met psychische en mentale symptomen, zoals stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, slaapproblemen en depressie ten tijde van de zwangerschap of erna.

Aandachttrekkerij

De wetenschap is er nog niet goed achter wat nu precies de onderliggende mechanismen zijn voor het broedsyndroom bij de man. Wel zijn er verschillende theorieën. Sommige onderzoekers stellen dat het wordt veroorzaakt door veranderde hormoonspiegels in het mannelijke lichaam van testosteron, oestrogeen, prolactine en cortisol. Andere theorieën zijn meer psychisch van aard: De mannen die lijden aan het broedsyndroom zouden meer aandacht willen of juist erg meeleven met hun partner en daarom de symptomen onbewust simuleren.

Bevalling

Het zwaarste deel van de meeste zwangerschappen zit hem in de staart: de bevalling. De pijn die hiermee gepaard gaat wordt door vrouwen veelal omschreven als verschrikkelijk of hels:. ‘Iets wat mannen nooit aan zouden kunnen’. Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik dit nooit zal weten… Maar, ben je een nieuwsgierige man of ben je erg begaan met je partner, dan is er een mogelijkheid om te voelen wat zij voelt tijdens de bevalling. Dennis Storm en Valerio Zeno gingen je voor:

Afsluitend een vrijblijvend voorstel voor toekomstige vaders: stoot haar niet voor het hoofd. ZIJ is zwanger, niet WIJ, en jullie krijgen SAMEN een kind. Broedsyndroom of niet. Of ben ik nu ontzettend ouderwets bezig?