1 — Wie ik ben en waarom ik columns ga schrijven voor WOMB project

Met ingang van nu, december 2016, mag ik op het WOMB blog schrijven over mijn persoonlijke ervaringen op het gebied van gezondheid en de kinderwens, de weg naar moederschap en mijn huidige ervaringen en de missie die ik deel met het team van WOMB. Ik begin maar eens met mijzelf voor te stellen en uit te leggen waarom ik gekozen heb voor deze titel.

Wie ben ik?

Mijn naam is Melany Brunings, ik ben 45 jaar en in de wandelgangen noemt men mij ervaringsdeskundige op het gebied van de kinderwens. En ja, de kinderwens beheerst al 20 jaar mijn leven, dus dat klopt wel. Eerst was het mijn persoonlijke wens en nu probeer ik lotgenoten te steunen en te helpen de kinderwens te verwezenlijken via allerlei projecten waarover je meer kunt lezen op mijn website Kinderwensbloggers.

Zeventien jaar Zwanger

Vanaf het moment dat ik besloot dat een kind in mijn leven welkom zou zijn, gebeurde er iets met me. Mijn wens wortelde zich in mijn hart, waarna het verlangen van een baby in mijn buik elke dag groter en groter werd. Zeventien jaar lang snakte ik naar het zwangerschapsgevoel. De fantasieën over de zwangerschap en het kind dat geboren moest worden, werden dagelijks bedacht, herdacht en beleefd. Geen onderwerp werd overgeslagen en hoe langer het duurde, hoe gedetailleerder ik de komst van een baby probeerde in te calculeren. Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat de onbevangenheid van je wens daarmee direct verloren gaat. Een kind krijgen wanneer het niet direct lukt, verandert langzaam van een product van de liefde naar een project op langere termijn, vol deadlines, zelfopgelegde regels, principes en grenzen die je één voor één over boord gooit. De romantiek verdwijnt, de chemie van het verwekken gaat in rook op en de positieve energie verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Behoefte om te delen

Ik heb de impact van het verwezenlijken van mijn kinderwens volledig onderschat en daarom vind ik het belangrijk om met andere wensmoeders te delen wat ik heb meegemaakt in de zeventien jaar dat ik bezig ben geweest met het vervullen van mijn zwangerschapsdroom. De behoefte het te delen is groot omdat ik hoop dat anderen de valkuilen eerder zullen zien, de antwoorden eerder zullen vinden en de oplossingen eerder zullen toepassen. Met een vriendin en lotgenoot zou ik een boek schrijven, zij bedacht de titel. Helaas overleed zij veel te jong en onverwacht. Rust zacht mijn mooie, lieve, intelligente vriendin Adrienne* en knuffel mijn zoon Saul*.

Mijn missie

Ik neem je mee door alle fases en alle stappen die ik gezet heb en misschien zet ik je aan tot zelfonderzoek, oftewel: verbeterpunten op het gebied van gezondheid en vruchtbaarheid. Elke investering die je daarin doet levert iets op. Misschien niet direct een zwangerschap maar wel bijvoorbeeld een verbeterde conditie van je hart of van je immuunsysteem. Soms is er een defect aan je voortplantingsorgaan, dat kun je niet wegsporten. Maar je kunt mogelijk wel andere problemen tackelen waar je niet eerder aan gedacht zou hebben en die een fijne zwangerschap of een gezonde start voor je kind in de weg kunnen staan. Zwanger worden kan een probleem zijn, maar gezond zwanger blijven en een gezond kind krijgen, tellen ook mee als je het hebt over vruchtbaarheid.

Verder is het mijn missie inzichtelijk te maken wat er buiten de wachtkamers afspeelt, daar waar het grootst gedeelte van het omgaan met een (onvervulde) kinderwens zich afspeelt. Cijfertjes en grafieken geven daar een ander beeld van dan een blog, geschreven vanuit de beleving van de wensouder.

Wat je mag verwachten

Jakkes, het worden toch geen belerende blogs…?  Nee joh, daarvoor bezit ik te veel zelfspot. Bovendien sta ik er net zo in als vele anderen. Ik had altijd het idee dat ik wel gezond leefde, zoals de meeste mensen dat denken. En de dingen die niet zo goed voor me waren, ach dat kon best wel, want anderen deden dat toch ook… Of ik negeerde het ongezonde probleem gewoon. Daar komt bij dat ik absoluut geen heilige ben en ik zal eerlijk alle schade en schande met jullie delen.

Volgende keer: roken

Te beginnen met roken. Wát…? Roken? Jij?? Ik hoor het lotgenoten al zeggen… Ja roken was echt ‘mijn ding’ en ik vond het heerlijk…. in mijn volgende blog meer hierover. Ik hoop dat jullie mijn columns met plezier en belangstelling zullen lezen. Opmerkingen, vragen en suggesties zijn altijd welkom. Mijn e-mailadres is: info@kinderwensbloggers.com

Tot snel dan maar!