De deelnemers-onderzoeken zijn klaar, medewerkers Hanny en Annemarie blikken terug

De laatste ritten door het land met de WOMB-Wetenschapsbus zijn inmiddels gemaakt. WOMB project is sinds kort klaar met het onderzoeken van de deelnemers. Annemarie Teitsma (rechts op de foto) en Hanny Feenstra zijn op de achtergrond van onschatbare waarde geweest om de huisbezoeken goed te laten verlopen. Nu hun werk er op zit, blikken we terug met de dames.

Hanny kreeg binnen ons team al snel de bijnaam ‘de bel-engel’. Zij heeft ontzettend veel vrouwen opgebeld en overgehaald om mee te doen aan ons wetenschappelijke onderzoek naar leefstijl, zwangerschap en gezondheid. Collega Annemarie is de reddende engel geweest voor alles dat met de busonderzoeken te maken had. Zowel inhoudelijk (“hoe kunnen we het best deze meting uitvoeren”) als praktisch (“hoe moeten we de ritten registreren volgens de Belastingdienst”).

Hanny, hoe kijk je terug op je werkzaamheden voor WOMB project?

“Met een bijzonder goed gevoel. Sinds juni 2016 ben ik bij dit project betrokken en wat is de tijd omgevlogen! Ik werkte voornamelijk vanuit huis met mijn eigen ‘WOMB-telefoon’. Dag en nacht ging de telefoon. Zelfs tijdens de Kerstdagen vonden mensen het een ideaal moment om terug te bellen na de diverse voicemails. Ik belde gemiddeld 16 uur per week. Dit heb ik 44 weken gedaan, wat neerkomt op minstens 700 uur bellen. Later ging ik me ook bezig houden met afspraken voor de metingen in de bus. Ondanks dat het vaak een heel gepuzzel was, heb ik er altijd ontzettend veel plezier in gehad. Wat mij het meest motiveert is het leuke contact met de respondenten en collega’s.

700 uur bellen! Dat is nogal wat…

“Dat klopt, maar het gaf ook veel energie. Vooral als jij het verschil weet te maken. Bijvoorbeeld in het geval van vrouwen die deelname aan het project eerst totaal niet zien zitten maar die ik er dan van kon overtuigen dat hun bijdrage echt heel belangrijk is. Hoewel sommige respondenten het liefst zo snel mogelijk het telefoongesprek willen beëindigen, zijn er ook mensen die er echt voor gaan zitten en de tijd nemen om hun levensverhaal te vertellen. Dat maakt dit werk echt mensenwerk.”

Annemarie, jij hebt geholpen bij de onderzoeken in de WOMB Wetenschapsbus op locaties door heel Nederland. Wat voor bus hebben we het over?

“De Wetenschapsbus is speciaal gemaakt voor het WOMB-project. Hiermee zijn we naar de deelnemers gereden. Dankzij de faciliteiten in de bus, konden we allerlei metingen verrichten. De medewerkers hebben heel veel inspraak gehad bij de inrichting van de bus. We zijn zelfs een keer naar de carrosseriebouwer gereden in Brabant om een goed beeld te krijgen waar de kastjes moesten komen, wat de beste plek was voor de hometrainer en waar de onderzoeksbank kwam te staan. We waren er ook om te bepalen of de lichtpunten in het plafond op de juiste plek waren bevestigd. Je wil bijvoorbeeld niet dat er fel licht in de ogen van een deelnemer schijnt als ze op de onderzoeksbank ligt. Daarom ben ik op de grond gaan liggen, daar waar de onderzoeksbank zou komen. We hebben als gevolg van die actie een lichtpunt laten verplaatsen. Het is dus niet voor niets geweest dat mijn broek onder het stof zat.”

De Wetenschapsbus van WOMB project

 

Hebben jullie nog een laatste boodschap?

“Helaas zit het WOMB-project er voor ons weer op. Dank aan alle deelnemers en de leden van het WOMB-project team en succes met het onderzoek!”