Roken voor de zwangerschap

Kind heeft grotere kans op ‘piepende ademhaling’ bij meeroken moeder tijdens zwangerschap

Jonge kinderen hebben 10% meer kans op een piepende of raspende ademhaling als hun moeder tijdens de zwangerschap heeft meegerookt. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder bijna 28.000 moeders en hun kinderen in Europa. Piepende ademhaling (‘wheezing’) bij jonge kinderen wordt in verband gebracht met astmatische aandoeningen en een verminderde longfunctie op latere leeftijd.

Eerder onderzoek liet al zien dat rokende zwangere moeders eerder een astmatisch kind op de wereld zetten. Dit nieuwe onderzoek laat volgens de betrokken wetenschappers zien dat ook zwangere vrouwen die (ongewild) hebben meegerookt een vergrote kans hebben op een kind met ademhalingsproblemen. De kans op een baby of dreumes (jonger dan 2 jaar) met piepende ademhaling is zelfs 30% groter wanneer het kind na de geboorte wordt blootgesteld aan tabaksrook. Ondanks dat het onderzoek niet vertelt welke mate van meeroken precies het risico op wheezing vergroot, is volgens de onderzoekers wel bewezen dat een zwangere vrouw rokerige ruimtes waar mogelijk dient te mijden voor de gezondheid van haar ongeboren kind.

Moeders die tijdens de zwangerschap actief roken, berokkenen hun kind overigens de meeste schade. Roken tijdens de zwangerschap in combinatie met een rokerige omgeving na de geboorte, zorgt volgens dit onderzoek voor 73% meer kans op een piepende ademhaling bij baby’s en dreumesen.

Het advies aan (aanstaande) moeders en vaders:

  1. Rook niet tijdens de zwangerschap (nog beter: rook ook niet voorafgaand aan de zwangerschap)
  2. Vermijd rokerige ruimtes tijdens de zwangerschap
  3. Houd je kind weg uit rokerige ruimtes