Help mijn kind is te zwaar! En nu?

Helaas hebben steeds meer kinderen (ernstig) overgewicht. Wat kun je nu als ouder het beste doen als je kind te zwaar is? Waar begin je? Wat is slim en wat juist niet? Arts-onderzoeker Stijn Mintjens geeft antwoord op dringende vragen.

Mijn kind is ongezond zwaar. Moet hij of zij op dieet en verplicht sporten? Moet ik er eigenlijk wel wat aan doen, of groeit mijn kind er vanzelf overheen? Binnen het WOMB-project hoor ik dit soort belangrijke vragen van ouders vaak terugkomen. Ouders willen natuurlijk het allerbeste voor hun kind. Maar waar begin je nou als je kind neigt tot overgewicht, of dit al heeft?

Overgewicht ja / nee

De eerste en belangrijkste vraag die moet worden beantwoord: heeft je kind overgewicht? Soms is dat duidelijk te zien, maar vaak ook valt het bij kinderen helemaal niet zo op dat ze te zwaar zijn. Kinderen groeien allemaal op een andere manier; sommigen zijn van nature wat steviger gebouwd of groeien eerst wat meer in de breedte voordat ze in de lengte groeien.

Niet zeker? Bekijk de gratis app “iGrow” van TNO eens. Met de iGrow app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft. Klik hier voor meer informatie. Is zijn/haar gewicht boven het gemiddelde voor de lengte en lijkt het toe te nemen, dat is een duidelijk signaal om actie te ondernemen. Ga dan aar de huisarts. Ook bij twijfel is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Als je kind jonger is dan 4 jaar dan kan ook het consultatiebureau helpen.

Overgewicht kinderen voorkomen

Te zwaar… en nu?

Als nu blijkt dat je kind overgewicht heeft, wat doe je dan? Net als bij veel volwassenen komt overgewicht bij kinderen meestal door een onbalans tussen voedsel en activiteit. Kinderen nemen onbewust veel ongezond gedrag over van de ouders. Het mooie daaraan is dat je je kind ook kan leren wat juist goede keuzes zijn. Je kind heeft daar de rest van zijn leven plezier van.

Geef dus het goede voorbeeld! Vermijd suikerrijke dranken en sapjes, drink liever water of thee. Als tussendoortje kies je voor fruit en liever geen koekjes of snoep. Probeer zoveel mogelijk zelf gezond te eten en laat zien dat het lekker is. Zelfs de kinderen die groente en fruit niet lusten gaan het vanzelf proberen als jij het eet. Het is daarbij wel belangrijk om niet te snel toe te geven.

Om meer te bewegen probeer de televisie, tablet of computer te vermijden, je kan hier het beste regels over maken en deze duidelijk afspreken met je kind. Je kind hoeft echt niet elke dag op de weegschaal te staan. Maak vooral geen probleem van het overgewicht. Richt je op gezond gedrag, dan wordt het overgewicht vanzelf minder.

Moet mijn kind op dieet?

Nee, meestal is dat niet nodig. Voldoende gevarieerde voeding is erg belangrijk voor de groei van je kind. Dus een dieet waarbij je kind ineens veel minder eet, is meestal niet aan te raden. Als je kind ernstig overgewicht heeft, is een dieet soms wél nodig. Dit moet dan altijd gebeuren in overleg met een professionele voedingskundige of diëtist. Voor tips voor gezonde voeding: kijk eens op de website van het Voedingscentrum.

Verplicht sporten nodig?

Kinderen vinden bewegen hartstikke leuk, kijk maar eens naar een schoolplein, daar staat geen enkel kind stil. De richtlijn voor kinderen is om minstens een uur per dag flink te bewegen. Gelukkig mag dit alles zijn: rennen, dansen, hinkelen, gooien, voetballen, enzovoorts. Lees mijn eerdere blog maar eens om wat nieuwe inspiratie op te doen.

Je kind verplicht, tegen z’n zin op een sport zetten zal meestal niet werken. Als je kind zelf graag op een sport wil, is dat natuurlijk hartstikke goed.

Kunnen we overgewicht bij kinderen voorkomen?

We kunnen er zeker ons best voor doen! Ik geloof dat het voor kinderen echt belangrijk is om zo vroeg mogelijk te leren over gezond eten en bewegen. Niet als dreigement of om ze angstig te maken, maar om nu en later verantwoord te leven. Daar wordt je kind blijer, gezonder en fitter van, nu en in de toekomst. Ouders, familie, vrienden, consultatiebureau, dokters, iedereen zou moeten opletten of onze kinderen niet te zwaar worden. En die kinderen die risico lopen moeten we samen helpen. Help jij ook mee?