3 — In beweging, Deel 1

Uiterlijk is wel altijd een dingetje voor mij geweest, maar ik was wat lui. Je kunt dus wel stellen dat ik niet zo sportief van aard ben. Maar goed als je lijf je in de steek laat, dan komt op een gegeven moment het besef dat je aan de slag moet. Bewegen dus. Ik vertel je graag over wat ik gedaan heb aan sport en beweging en wat de positieve effecten waren.

Nadat ik ons kindje verloren had in de 16e week van een zwangerschap (de enige zwangerschap die tot stand was gekomen na ICSI behandeling, poging 6) belandde ik in een zware depressie. Mijn immuunsysteem had gefaald; ik was zwanger van een kerngezond kind, maar een gemene GBS-B bacterie had mijn vliezen kapot gevreten en dus werd ons kerngezonde maar niet levensvatbare zoon Saul geboren. Pathologisch onderzoek wees dat uit en de gynaecoloog bevestigde het; de bacterie had gewonnen van mijn lichaam, met het kind was niets aan de hand. Hieruit blijkt opnieuw dat zwanger worden nog maar de helft van de strijd is, zwanger blijven moet ook nog.

Emotionele eter

Focus verleggen

Mijn partner en ik hadden eerder afgesproken dat ik degene zou zijn die bepaalde tot hoever wij zouden gaan met behandelen. Maar omdat ik nu op het punt was aangekomen dat ik tot niets meer in staat was, nam hij het heft in handen.

Hij sprak deze wijze woorden: “Al onze energie is weg, hoe kunnen wij zo nieuw leven creëren? We zijn uitgeput, lichamelijk en geestelijk. Lieverd, we laten niet los, we stoppen niet met behandelen. We verleggen in plaats daarvan onze focus naar gezond worden.”

En hij had gelijk. Het was slim en lief van hem om voor mij een uitweg te verzinnen zonder dat ik mij angstig hoefde te voelen. Angst heb je namelijk, want niet doorgaan betekent geen kind. Nu stopte ik niet, ik verlegde mijn focus.

 

Plan van aanpak

Wanneer je niet meer om je eigen leven of om anderen geeft, kun je dat zonder diagnose een depressie noemen. Het plan was nu om eerst te investeren in een gezond lichaam; misschien zou het gezondere hoofd dan vanzelf volgen. We namen ons voedingspatroon onder handen en gingen bewegen. Zwemmen, yoga en fitness werden de soorten sport waar ik mij op ging concentreren. Mijn partner ging Krav Maga en fitness doen. We gingen een sterk lijf maken, want wat er ook nog zou gebeuren, een kind verliezen omdat het lijf het niet aankon dat ging ons niet meer gebeuren!

Zwemmen

Ik vind zwemmen heerlijk. Je kunt je niet zo snel blesseren. Je kan in een groepje bijvoorbeeld aerobics doen als je dat leuk lijkt. Ik deed eerst mee met een groepje, maar dat bleek toch niets voor mij. Ik ben een beetje onhandig en bots altijd tegen mensen op. Baantjes trekken ging mij echter prima af. En weet je wat echt makkelijk is in het water? Buikspieroefeningen! Ik vind buikspieroefeningen normaal gesproken verschrikkelijk, maar hangend aan de rand van het zwembad, terwijl ik erin lag, ging juist heel goed. Beetje dobberen, inspannen, weer dobberen en lekker ontspannen naar huis. Zwemmen is OK.

Yoga

Lichaam en geest. Ja, het is echt fijn om die twee samen te brengen. Ik voelde al snel dat ik leniger en soepeler werd dankzij yoga. Je staat je niet ongans te trappen, zoals bij spinning (dat is dus echt niets voor mij dat gejakker). Met yoga ben je op je eigen tempo bezig en je maakt gecontroleerde bewegingen. Daarbij komt dat yogaleraren altijd lief en inlevend zijn. Behalve dat ze lichamelijk in topconditie zijn, zijn ze vaak ook bezig met algehele gezondheid en zingeving. Ze zijn – of proberen- in het hier en nu te blijven en geven meer mee aan hun cursisten dan alleen beweging. Ze lijken veel beter de prikkels van het leven te kanaliseren. Die combinatie en die aandacht dat had ik natuurlijk ook wel een beetje nodig. Yoga was dus ook een succesnummer.

Fitness

Ik kreeg een test en een lijstje met oefeningen. Prima te doen, ingesteld op mijn mogelijkheden en ja ik werd er beresterk van. Na een poosje kreeg ik ook gesprekjes met anderen op de sportschool en bleek dat niet iedereen alleen maar voor de gezelligheid bezig was met zijn conditie. Ik voelde me dus niet zo eenzaam meer en veel stoerder. Mijn uithoudingsvermogen was gegroeid en mijn kracht verdubbeld.

Krav Maga

Krav Maga is een Israëlische zelfverdedigingssport. Heel effectief en fysiek door iedereen te doen. Je zelfvertrouwen krijgt er een enorme boost van omdat je vanaf de eerste les al in staat bent iemand uit te schakelen. Dat klinkt een beetje agressief maar je kunt met deze sport niet aanvallen, alleen afweren. Deze sport deed mijn geliefde, ik niet want daar ben ik niet stoer genoeg voor. Hij had er dus lichamelijk en geestelijk profijt van.

 

Het resultaat van dit alles?

Het klinkt natuurlijk als te mooi om waar te zijn, maar het is wat het is. Binnen 3 maanden (2 – 3 keer per week sporten) was mijn depressie weg en waren wij vele kilo’s lichter. Ik vond het ongelooflijk dat ik zo snel veranderd was van een wrak naar een levenslustig iemand. Ik had zelfs gedacht aan plan B, iets wat ik in al die jaren voor me uit had geschoven. Wat een opluchting, ik zag weer mogelijkheden en had weer zin in het leven!

Dat mijn lijf zou veranderen dat wist ik wel maar dat je hoofd in een korte tijd zo een enorme omschakeling kan maken, dat had ik niet voor mogelijk gehouden. Deze periode van focus op gezondheid had mij ook een veilige, legitieme en zinvolle periode van rust en een geestelijke pauze gegeven. In mijn beleving ontbrak dit puzzelstukje aan het vruchtbaarheidsprobleem, want niet veel later werd ik zwanger.

In mijn volgende column ga ik verder op onderzoek. Ik wil namelijk weten hoe dit ‘wonder’ zo heeft kunnen gebeuren.

 

Liefs,

Melany