Hoe je van ‘Blue Monday’ een topdag maakt

In januari staat ‘Blue Monday’ weer op het programma. Extra zuur voor degenen onder ons die toch al een hekel aan maandagen hebben. Maar niet getreurd: Blue Monday is feitelijk niet meer dan een psychologische truc van de zelf vervullende voorspelling. Je kunt deze eenvoudig omkeren in je voordeel.

Blue Monday 🙁

Blue Monday valt dit jaar op maandag 23 januari. Het is volgens psycholoog Cliff Arnall de ergst denkbare, meest deprimerende maandag van allemaal. Arnall heeft ooit een formule bedacht waarmee hij aantoont dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop mensen zich het meest neerslachtig voelen. Dit zou komen door een combinatie van factoren.

 1. Mistroostig en koud
  Het weer is meestal grijs en guur in januari, waardoor we liever niet de deur uitgaan.
 2. Minder geld
  Veel mensen hebben hun eindejaarsuitkering al uitgegeven en houden weinig geld over voor leuke dingen na de feestdagen.
 3. Die kerstvakantie was zo gezellig…
  Je denkt met weemoed terug aan het heerlijke kerstdiner en de uitbundige oudejaarsviering met oliebollen. Meteen word je er aan herinnerd dat alle lekkere hapjes je 5 kilo extra opgeleverd hebben. Verder duurt het gevoelsmatig nog enorm lang voordat de volgende vakantieperiode aanbreekt.
 4. Mijn goede voornemens? Ehhh…
  Dit zou het jaar worden waarin je minder alcohol zou drinken, gezonder zou eten en meer zou gaan bewegen. Jammer dat dit na de nieuwjaarsborrel op 3 januari al mislukt bleek.
 5. Maandag schmaandag!
  Het is maandag, een dag waarop de meeste mensen sowieso al graag in bed willen blijven liggen.

Cool Monday! 😀

En dan nu het goede nieuws: Blue Monday bestaat eigenlijk alleen in je hoofd. Het is een self fulfilling prophecy: als je overal leest dat je je ellendig moet voelen op maandag 23 januari, dan gebeurt dat ook.

Met een eenvoudige psychologische truc, kunnen we Blue Monday omdopen in de veel positievere ’Cool Monday’.

 1. Heerlijk winterweer
  Ga naar buiten en geniet van hoe mooi helder en blauw de wereld er uit ziet als het gevroren heeft. Maak een sneeuwpop, ga wandelen, adem de frisse zuurstofrijke lucht in en warm daarna lekker op met een kop thee bij de verwarming.
 2. Joepie, salaris!
  Het is 23 januari, waarschijnlijk heb je net weer salaris gekregen of wordt dit een dezer dagen gestort. Daarnaast kan je ook lekker eten en leuke dingen doen zonder er veel geld aan uit te geven. Hou een spelletjesavond met vrienden, kook een lekkere en gezonde maaltijd, lees een goed boek, ga sporten of een stuk wandelen.
 3. Zomervakantie plannen
  Het is bijna een maand na kerstmis, denk eens terug aan alle fijne momenten en hoe je kerstmis 2017 weer een succes kan laten worden. Heb je al plannen gemaakt voor de zomervakantie? Misschien kan je vanavond wat inspiratie opdoen voor een mooie reis!
 4. Goede voornemens alsnog verwezenlijken
  1 januari is dé dag om je slechte gewoontes af te leren, maar misschien is Cool Monday daar ook geschikt voor. Dat abonnement bij de sportschool had je toch al getekend, en een voorraadje fruit en groenten in huis halen is een kleine moeite.
 5. Cool Monday: tijd voor actie!
  Het is Cool Monday, bij uitstek een dag om actie te ondernemen! Kijk in je agenda, is alles wat je op de planning hebt staan voor deze week haalbaar? Waar zie je tegen op? Kan je niet alvast beginnen aan die minder leuke taak zodat die maar snel achter de rug is?

 

Let maar op: voor Cool Monday gaat dezelfde vervullende voorspelling op als voor de depri variant. En is het niet veel prettiger om deze maandag ‘s avonds met een voldaan gevoel in bed te liggen.