Is vers geperst sinaasappelsap nou écht net zo slecht als cola? Nee!

Het NOS Journaal bracht eind 2015 het nieuws dat vers geperst sinaasappelsap net zo ongezond is als cola. Dit naar aanleiding van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Maar deze stelling klopt niet, of is op z’n minst onvolledig.

Richtlijnen zijn goed maar kunnen ook voor misverstanden zorgen. Zo haalde het NOS Journaal uit de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad dat vers geperst sinaasappelsap net zo ongezond is als cola.

Dit klopt er wél aan

Zowel cola als sinaasappelsap bevatten inderdaad veel suikers en ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers van vruchten (sinaasappelsap) of tafelsuiker (cola). Dus wanneer je puur naar suiker kijkt, lijkt de stelling in het NOS Journaal te kloppen.

Maar…

Maar de stelling is toch te kort door de bocht. Er staat namelijk tegenover dat een vers geperst glas sinaasappelsap ook veel goede stoffen bevat: vitamines (vooral vitamine C) en een kleine hoeveelheid vezels. Zo bekeken is vers geperst sinaasappelsap wel degelijk gezonder dan cola. Let wel: het gaat hier om vers geperst, niet om sappen uit een pak. Die zijn meestal dusdanig bewerkt dat er beduidend minder vitaminen in zitten.

Conclusie?

Conclusie: we moeten inderdaad niet te veel sinaasappelsap drinken vanwege de suikers. Maar als je de keuze hebt tussen vers geperst sap of zoete frisdrank, is sap eigenlijk altijd beter. Een niet geperste sinaasappel eten is overigens de beste optie: deze geeft een meer verzadigd gevoel dan sap en is beter voor je vezelinname. Maar het mag duidelijk zijn: voedingsrichtlijnen zijn niet zwart-wit, hoewel dat in de media wel zo wordt gepresenteerd.

Meer weten over de Richtlijnen Goede Voeding 2015? Kijk op de website van de Gezondheidsraad.