5 — Je water of je leven! Tips om voldoende te drinken tijdens de zomermaanden

Maximaal drie dagen kun je zonder drinken. Best weinig, vind ik eigenlijk. Laat even tot je doordringen hoe belangrijk vocht dan wel niet moet zijn voor je lichaam. Tijdens de warme zomermaanden is goed drinken nog belangrijker, en dat geldt al helemaal voor vrouwen die zwanger willen worden. Daarom: uitleg en tips van een ervaringsdeskundige.

Toegegeven: ik ben van nature een slechte drinker. Het komt vaak voor dat ik hoofdpijn heb en dan pas een glas water neem. Wanneer je zo omgaat met je lijf, dan bezorg je het eigenlijk doorlopend stress. En stress, zoals we allemaal wel weten, is niet goed voor lichaam en geest. Deze theorie heb ik overigens uit eigen ervaring geput en is niet wetenschappelijk aangetoond.

Negatieve effecten bij kinderwens

De uitspraak ‘stress zit tussen je oren’ klopt eigenlijk niet helemaal. Stress zorgt er hoe dan ook voor dat er stoffen in je lijf vrijkomen waar je niet op zit te wachten. Deze stoffen veroorzaken – op langere termijn of wanneer het lang aanhoudt – van alles:

  • Onrust
  • Stoornissen
  • Hormonale disbalans

Stress is dus reuze handig als je zwanger wilt worden… maar niet heus. Je zal het misschien niet geloven, maar ik spreek uit eigen ervaring: slecht eten of drinken zorgt voor stress. Stress in je lijf en daardoor ook stress tussen je oren.

Baby: 75% water

Wist je dat een baby voor 75% uit vocht bestaat? Hoe denk je dat een baby zich voelt in je buik als je constant te weinig drinkt en er eigenlijk altijd een alarm aan staat in je lijf? Wanneer je te veel strest worden bevallingshormonen in werking gezet en dat willen we niet. Een vrouw bestaat overigens voor 65% uit water en een man voor 55%.

Plas als graadmeter

Hoe weet je nu wanneer je te weinig vocht tot je neemt? Je plasje is een uitstekende graadmeter. Je urine hoort er doorzichtig als water uit te zien. Hoe donkerder je urine is, hoe vervuilder en meer uitgedroogd je bent. Van sommige medicatie en voeding verkleurt je urine, daar moet je wel rekening mee houden. Gebruik je een vitamine B(complex) dan blijft je plasje er geel uitzien door de vitamine B12 en kun je niet meteen aan je urine zien of je al dan niet voldoende hebt gedronken.  De hoeveelheid urine zegt natuurlijk ook wel wat.

Zomertips om voldoende te drinken

Het is nu zomertijd en nu moeten we extra uitkijken: uitdroging ligt op de loer. Zorg dat je altijd water bij je hebt, ga niet zonder de deur uit en vul regelmatig bij. Je hebt 2 tot 3 liter vocht (liefst water) per dag nodig. In fruitsappen zit dan wel veel vocht maar vanwege de grote hoeveelheid aan suikers is dit toch minder goed voor je dan je zou denken.

Tips om voldoende te drinken.

  • Zet 3 kannen water van elk een liter op je aanrecht. Aan het einde van de dag moet je ze alle drie leeg hebben.
  • Water is een heel gezond maar soms best een saai drankje. Doe eens wat munt, limoen, appel of komkommer in een kan en laat dit een nachtje trekken en je hebt fusion-water. In het Nederlands: water met een lekker smaakje.
  • Ja het lijkt een hele rage al die superfoods. Maar superfoods betekent eigenlijk alleen maar heeeeel gezond eten. Broccoli en bloemkool zijn ook enorm gezond, dus mogen ook superfoods worden genoemd. Chiazaad is een bijzonder zaadje. Het wordt veel gebruikt door marathonlopers. Voorafgaand aan een wedstrijd drinken ze water met chiazaad. Deze zaadjes zorgen ervoor dat je lichaam 9 keer zoveel vocht opneemt en dat tot ver in de darmen. Hardlopers die chiazaad gebruiken, melden dat ze veel minder vaak dorst hebben of spierkramp.
  • Drink extra na sporten of sauna.
  • Plan een nieuw voornemen in rondom drinken. Drink bijvoorbeeld een heel glas water leeg direct na ieder toiletbezoek. Dat doe je meerdere keren per dag, dus als je die gewoonte erin slijt, krijg je vanaf nu altijd voldoende vocht binnen.
  • Vind je het nog steeds lastig om er aan te denken met deze tips? Er zijn ook apps die je waarschuwen en waarop je je waterinname kunt bijhouden, zoals Mijn water balans, Waterherinnering en Water Alert.

Chiazaad wordt vaak gebruikt door Marathonlopers. voor een betere vochtbalans

Dus dankzij water drinken word ik zwanger?

Dat wil ik niet beweren. Je wordt zwanger van seks, of een vruchtbaarheidsbehandeling. Maar ik durf wél te beweren dat een disbalans in je lijf je gezondheid en hormoonhuishouding in de war kan brengen en dat voegt niets toe aan je kinderwens. Is je lijf niet gezond of niet in balans? Dan kun je seksen of behandelen wat je wilt… Bovendien – nu gaan de meeste vrouwen direct aan het water- : vocht maakt je huid soepel. Je wordt er dus niet alleen gezonder van maar ook een heel stuk knapper. Dus waarom zou je niet meer water gaan drinken?

Succes!

Melany