Kindersterfte wereldwijd

Helaas komt kindersterfte nog altijd wereldwijd voor, hoewel niet overal in dezelfde mate en met dezelfde oorzaken. Waar overlijden kinderen nu het vaakst aan per continent en wat zouden we daaraan kunnen doen?

Als kind maak je een onwijze groei en ontwikkeling door. Het aantal cellen vermenigvuldigt zich tot zo’n 37,2 triljoen, dat zijn 12 nullen achter de komma, in een volgroeid persoon. Tijdens deze immense groei past het lichaam zich aan en overkomt het heel wat tegenslagen. Je leert hoe je moet lopen, praten, spelen, en je bepaalt uiteindelijk je rol en plek in de maatschappij.

Immuunsysteem

Velen van ons lukt dit zonder al te grote problemen, we worden af en toe ziek van virussen of andere ziektes en met wat hulp komen we hier vaak weer overeen. Ons immuunsysteem leert en ontwikkelt zicht dus net zo hard mee als de rest van het lichaam. Dit gebeurt natuurlijk bij alle kinderen over de hele wereld, maar toch zijn er grote verschillen in de doodsoorzaken op de kinderleeftijd per continent.

Waaraan overlijden kinderen

In alle landen is het percentage kinderen dat overlijdt vóór de leeftijd van 5 jaar de laatste halve eeuw jaar drastisch verminderd, maar toch overlijden in de armste landen ongeveer 8% van de kinderen terwijl in landen met een hoog inkomen dit minder dan 1% is.

Met verschillende gegevens op een rij kunnen we goed zien waaraan kinderen overlijden verdeeld over verschillende leeftijden en per continent. Bijvoorbeeld rondom de geboorte sterven de meeste kinderen wereldwijd aan prematuriteit (te vroeg geboren), behalve in Afrika. Daar sterven meer kinderen aan problemen tijdens de geboorte. In de eerste maanden na de geboorte sterven de meeste kinderen in Amerika en Europa aan aangeboren afwijkingen, terwijl dit in de rest van de wereld aan acute luchtweginfecties is.

Als we kijken naar de periode tot aan 5 jaar dan overlijden kinderen in Amerika en Europa vooral aan de gevolgen van aangeboren afwijkingen. Kinderen uit Azië en het midden oosten overlijden vooral aan de gevolgen van prematuriteit, en kinderen uit Afrika overlijden opnieuw het meest aan acute luchtweginfecties.

Investeringen

Gelukkig zien we een grote afname in sterfte over de laatste jaren, dit is grotendeels te danken aan meer geld dat wereldwijd wordt besteed aan gezondheid. Met name investeringen om ziektes te voorkomen zijn erg nuttig gebleken. Denk dan aan schoon drinkwater en vaccinaties. Maar er zijn nog steeds uitdagingen. Het belang van voorlichting en zorg voor vrouwen die zwanger willen worden en het blijven investeren in toegankelijke zorg voor alle kinderen kan hierbij helpen. Zoals hieronder zichtbaar is elke euro die verstandig besteed wordt aan zorg een investering die helpt om kindersterfte te voorkomen.