Nieuwe studie: zwanger sporten en diëten is gezond

Opnieuw is er bewijs voor de positieve effecten van bewegen en een goed dieet volgen tijdens de zwangerschap. Gezond eten en bewegen blijken ook voor zwangere vrouwen – én hun kinderen- aantoonbaar positief uit te werken.

In een recente analyse van 36 verschillende studies is gekeken naar de effecten van dieet en beweging tijdens de zwangerschap. Meer dan 12.000 vrouwen werden onderzocht, waarvan er ongeveer 70% met overgewicht kampte.

Minder keizersneden

De resultaten laten zien dat dieet en beweging tijdens de zwangerschap louter positieve effecten met zich meebrengen. De kans op een keizersnede is kleiner in de groep die beweegt en/of een gezond dieet gebruikt. Deze groep komt gedurende de zwangerschap ook minder aan dan de groep die niet beweegt en/of gezond eet.

Extra gunstig effect

Dit laatste is een extra gunstig effect, want we weten dat te veel kilo’s aankomen tijdens de zwangerschap de kans op onder andere diabetes en hoge bloeddruk vergroot. Daarnaast weten we dat vrouwen die veel aankomen tijdens de zwangerschap de overtollige kilo’s na de geboorte van hun kind maar moeilijk kwijt raken. Bij aanvang van een volgende zwangerschap hebben deze vrouwen dus vaker overgewicht en hiermee ook weer meer kans op complicaties tijdens hun zwangerschap, met alles risico’s van dien voor moeder én kind.

Vrouwen met gezond gewicht

Voor de groep vrouwen binnen de studie met een normaal gewicht (30%), waren de positieve effecten vergelijkbaar. Hiermee komt het belang van het aanmoedigen van een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap naar voren voor alle vrouwen, niet alleen de vrouwen met overgewicht. Voorheen werd in Nederland de gewichtstoename van een vrouw tijdens de zwangerschap nauwlettend in de gaten gehouden, maar deze aanpak is uit de mode geraakt. Deze studie laat echter zien dat het belangrijk is om alert te zijn op gewichtstoename bij zwangere vrouwen.

Zwanger sporten is goed

Daarnaast leeft bij veel mensen de gedachte dat sporten tijdens de zwangerschap niet goed is. Deze grote studie heeft echter geen negatieve effecten voor moeder of het ongeboren kind gevonden. Het tegendeel is waar: sporten en bewegen tijdens de zwangerschap is gezond! Deze uitkomsten geven hulpverleners weer meer reden om zwangere vrouwen aan te moedigen te bewegen en hun zorgen weg te nemen dat sporten tijdens de zwangere periode gevaarlijk zou zijn.

 

 

Bron:

Effect of diet and physical activity based interventions in pregnancy on gestational weight gain and pregnancy outcomes: meta-analysis of individual participant data from randomised trials. International Weight Management in Pregnancy Collaborative Group. BMJ 2017;358:j3119