Over WOMB project

  • WOMB project
  • Hart en vrouwen
  • Vrouwen en kinderen
  • Uitvoering onderzoek

WOMB project is een groot internationaal onderzoeksproject waarin we onderzoeken of het verbeteren van de leefstijl van vrouwen met een kinderwens de gezondheid van henzelf en die van hun kinderen verbetert. 

WOMB project is bijzonder omdat het als eerste in de wereld nagaat of het verbeteren van de leefstijl van vrouwen met een kinderwens de gezondheid van twee generaties kan verbeteren.

WOMB staat voor: Women, their Offspring and iMproving lifestyle for Better cardiovascular health of both. Oftewel: vrouwen, hun kinderen en het verbeteren van leefstijl voor een betere gezondheid van hart en bloedvaten.

Het WOMB project-onderzoek besteedt speciale aandacht aan de gezondheid van het hart. Hart- en vaatziekten worden vaak gezien als typische mannenziekten. Dat is onterecht. Jaarlijks overlijden er namelijk meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen: meer dan 30% van de vrouwen overlijdt eraan.

Ondanks die verontrustende cijfers was het meeste wetenschappelijke onderzoek tot nu toe gericht op hart- en vaatziekten bij mannen. Hierdoor zijn zelfs de meest recente richtlijnen voor het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten gebaseerd op onderzoek bij vrijwel uitsluitend mannen.

Deze situatie leidt ertoe dat hart- en vaatziekten bij vrouwen niet optimaal voorkomen en behandeld kunnen worden. Er is dus werk aan de winkel.

Vrouwen die zwangerschapscomplicaties hebben gehad – zoals hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging – ontwikkelen een grotere kans op hart- en vaatziekten later in hun leven. Dit geldt niet alleen voor de vrouw zelf, maar ook voor haar kind.

Daarnaast weten we dat wat de moeder eet tijdens de zwangerschap de gezondheid van haar kind beïnvloedt. De moeder levert tijdens haar zwangerschap letterlijk de bouwstenen voor een gezond kind. De zwangerschap biedt daarmee nieuwe mogelijkheden om hart- en vaatziekten bij vrouwen en hun kinderen te voorkomen.

Alle vrouwen die hebben meegedaan aan het Nederlandse Lifestyle onderzoek of het Finse RADIEL onderzoek wordt gevraagd om aan het WOMB project mee te doen. Via online vragenlijsten verzamelen we informatie over de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van vrouwen en van hun eventuele kind.

We verzamelen informatie over voeding, en beweging en vragen vrouwen mee te doen aan metingen van de lichamelijke gezondheid om zo meer te weten te komen over hoe we de gezondheid van vrouwen (en die van hun kinderen) kunnen verbeteren.

Meer informatie over deelnemen aan dit onderzoek is hier te vinden.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!