Obesitas sterfte

Overgewicht: ga je er nu wel of niet eerder dood aan? Dit is hoe het écht zit

 

Afgelopen maand stond het ineens in –bijna- alle nieuwsmedia: je gaat niet eerder dood door overgewicht! Verwarrend. Het ene moment is overgewicht doodsoorzaak nummer één, en nu zouden mensen met overtollig vet ineens net zo oud worden als slanke mensen. Hoe zit het nu precies?

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam plaatsten een nieuwsbericht met de kop dat dikke mensen niet korter leven vanwege hun overgewicht. Dat nieuws werd snel overgenomen in de verschillende media. Maar de nuance werd vaak pas aan het eind van artikel duidelijk. Het gaat hier namelijk om ouderen van gemiddeld bijna 70 jaar; vanaf die leeftijd lijkt het erop dat je niet sneller meer overlijdt aan overgewicht.

Vetlaagje

Zelf weten de onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum de verklaring hiervoor overigens niet precies. Mogelijk helpt een extra vetlaagje bij ouderen tijdens een ziekenhuisopname, maar zeker weten doen ze het niet. De onderzoekers waarschuwen ook dat uit ander onderzoek blijkt dat jongere mensen juist wél eerder sterven door overgewicht. Belangrijk om te melden is dat te zware mannen bijna 3 jaar eerder diabetes type 2 (suikerziekte) krijgen en vrouwen zelfs bijna 5 jaar eerder dan mensen met gezond gewicht. Dus ondanks dat deze ouderen even lang leven, moeten ze wel een slechtere gezondheid met minder fitheid en meer kwalen en klachten op de koop toenemen.

Samenhang met leeftijd

Opvallend is dat een maand eerder in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet nog werd gepubliceerd dat overgewicht wel degelijk leidt tot vroegtijdig sterven. Dit onderzoek toont ook aan dat het risico om te overlijden door overgewicht op jongere leeftijd groter is. Tussen de 35 en 49 jaar oud hebben mensen met ernstig overgewicht (obesitas) ruim 2 keer meer kans om te overlijden dan personen met een normaal gewicht. Terwijl bij 70 tot 89-jarigen dit risico nog maar 1,2 keer hoger is. Er is dus duidelijk samenhang met leeftijd. Als je overgewicht hebt op jongere leeftijd dan loop je vooral risico hieraan te overlijden, maar als je eenmaal oud weet te worden met overgewicht dan neemt het risico op vroegtijdig overlijden af.

Zware bejaarden

Dus, loop je nu wel of niet meer risico om te overlijden als je te zwaar bent? Ja, je loopt meer risico om te overlijden. Vooral als je nog niet tot de groep ‘zware bejaarden’ behoort. En uit het Rotterdamse onderzoek blijkt bovendien dat als je overgewicht hebt je ook eerder diabetes krijgt, wat natuurlijk een flinke beperking van de gezondheid en kwaliteit van leven inhoudt.

Specifieke groepen

Hoewel de resultaten uit Rotterdam met een korrel zout genomen moeten worden, laat dit voorbeeld wel zien waarom onderzoek bij specifieke groepen zo belangrijk is, bijvoorbeeld gericht op leeftijd of geslacht. Het WOMB project richt zich niet voor niets specifiek op jonge vrouwen met overgewicht en de gevolgen hiervan op hun eventuele kinderen.

 


 

Bronnen gebruikt voor dit artikel:

Dhana K, Nano J, Ligthart S, Peeters A, Hofman A, et al. (2016) “Obesity and Life Expectancy with and without Diabetes in Adults Aged 55 Years and Older in the Netherlands: A Prospective Cohort Study.” PLoS Med 13(7): e1002086. doi: 10.1371/journal.pmed.1002086

Global, B. M. I. M. C. (2016). “Body-mass index and all-cause mortality: individual-participant-data meta-analysis of 239 prospective studies in four continents.” Lancet 388(10046): 776-786.