Infograpic Richtlijnen Goede Voeding

Richtlijnen Goede Voeding 2015: wat kunnen en moeten we ermee?

De Gezondheidsraad publiceerde in november de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Kernpunten: eet meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen en drink minder suikerhoudende dranken, zoals frisdrank of vruchtensap.

De Richtlijnen Goede Voeding geven inzicht in welke voeding en voedingspatronen leiden tot een gezonder leven. De richtlijnen zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en Tweede Kamer. Inmiddels is dit de derde versie Richtlijnen Goede Voeding.

Veranderende inzichten voeding

De kijk op gezonde voeding verandert constant: er wordt doorlopend wetenschappelijk onderzoek gedaan en er komen steeds weer nieuwe producten op de markt. De richtlijnen gelden voor het grootste deel van de Nederlandse bevolking. Voor zwangere vrouwen, baby’s en kinderen tot 3 jaar gelden er andere portiegroottes en uitzonderingen voor bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan gerookte zalm voor zwangere vrouwen en portiegrootte voor jonge kinderen. Een peuter van 3 jaar heeft bijvoorbeeld maar 1 tot 2 opscheplepels groente (50 gram) per dag nodig.


Deze adviezen in de praktijk

Er zijn vast wel punten in je voeding waar je van weet dat het niet helemaal goed zit: bijvoorbeeld te weinig fruit of geen vis eten. Probeer te bedenken hoe je meer volgens de Richtlijnen Goede Voeding zou kunnen eten en hoe je dit concreet gaat toepassen. Bijvoorbeeld: vanaf nu na het avondeten een stuk fruit als toetje. Of: geen blikje frisdrank meer uit de automaat op m’n werk. Of: iedere zaterdag koop ik een vette vis.

Uiteraard staat er nog veel meer in de Richtlijnen Goede Voeding. Nieuwsgierig geworden? Ga naar de website van de Gezondheidsraad. Vanaf voorjaar 2016 geldt een nieuwe ‘Schijf van vijf’ waarin de richtlijnen zijn opgenomen.

Healthy Pregnancy