Sneaky kindermarketing ontmaskerd. Hoe herken je kinderreclame voor ongezonde producten?

Fabrikanten van voedingsmiddelen hebben uitgekiende technieken om te zorgen dat hun reclameboodschappen – en producten – bij je kind terechtkomen. Spijtig genoeg lijken de makers van de meest ongezonde producten die technieken het beste onder de knie te hebben. Kinderen ontwikkelen zo eerder een voorkeur voor slechte voeding, met alle gevolgen van dien. Tijd om kindermarketing te ontmaskeren en te stoppen.

Levensmiddelenfabrikanten hebben slimme manieren bedacht om te zorgen dat hun reclameboodschappen op de een of andere manier bij je kind terechtkomen. Het hoofddoel van de fabrikanten is immers het verdienen van geld door het verkopen van hun producten. Kindermarketing is overal, en maar liefst 94% van het totale beschikbare budget wordt besteed aan marketingcampagnes voor ongezond eten en drinken!

Meest sneaky vormen van kindermarketing

Op welke manieren proberen de producenten van ongezonde voedingsmiddelen onze kinderen (en hun opvoeders) zoal te beïnvloeden? Hieronder de 3 meest voorkomende sneaky manieren.

1. In de supermarkt
Tijdens het doen van boodschappen bijvoorbeeld staan de producten voor kinderen voor hen op ooghoogte. Ga maar eens gehurkt zitten in de supermarkt en kijk door de ogen van je kinderen. Ouders hebben vaak haast en onder die druk zijn we geneigd om eerder toe te geven. Fabrikanten weten dit maar al te goed en maken de verpakkingen voor kinderen extra aantrekkelijk. Zo worden kinderidolen, zoals tekenfilmhelden, verbonden aan producten en hebben de verpakkingen felle kleuren die vooral kinderen aanspreken. Ook huismerken maken hun eigen figuren op de verpakking om kinderen te verleiden. Overigens hebben Nederlandse voedingsmiddelenfabrikanten – onder druk van publieke opinie en overheid- in december 2016 besloten om geen kinderhelden meer op verpakkingen af te beelden. Het kan een eerste stap in de goede richting zijn.

2. Digitaal
De wetgeving blijft achter bij snelle groei in digitalisering van kindermarketing. Sommige fabrikanten gaan in zee met ontwikkelaars van online apps en spelletjes en verwerken hun reclameboodschappen hierin. In America wordt al gebruik gemaakt van geo-location systemen die gekoppeld zijn aan de smartphones om voedingsproducten real-time aan te prijzen in de omgeving van kinderen terwijl ze onderweg zijn. Via sociale media als Facebook, maar ook via populaire bloggers en video bloggers (vloggers) komen reclamebodschappen bij uw kinderen terrecht. Deze bloggers en vloggers worden betaald voor deze reclame uitingen en zijn vaak invloedrijk.

3. Via kinderevenementen
Kinderevenementen zijn gewilde objecten van sponsoring voor de voedingsmiddelenindustrie. Sportevenementen worden bijvoorbeeld vaak gesponsord door frisdrankfabrikanten. zoals Coca Cola of Red Bull Er is de laatste tijd een verschuiving gaande op dit gebied. Fabrikanten richten zich steeds meer op bewegen als tegenwicht voor ongezond eten en drinken. Dit is voor de aanbieders van al dat ongezonds natuurlijk een veel lucratievere boodschap dan hun producten minder aantrekkelijk maken. Maar uit onderzoek blijkt dat het aanpassen van voedingsgewoontes veel effectiever is dan bewegen alleen. Ook bijvoorbeeld het Koningsontbijt, een gratis ontbijt voor basisschoolkinderen op Koningsdag, en het Nationale Schoolontbijt werd de afgelopen jaren gesponsord door voedingsmiddelenfabrikanten met ongezonde producten in hun assortiment. Kritiek op deze aanpak van onder meer Foodwatch heeft er voor gezorgd dat het Nationaal Schoolontbijt inmiddels gezondere producten aanbiedt.

Totaalverbod

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, volgens de alliantie Stop de Kindermarketing, een samenwerkingsverband tussen wetenschappers en consumenten- en gezondheidsorganisaties, zijn er maar liefst 35 vormen van kindermarketing! De alliantie wil dan ook dat er veel strengere regels komen en pleit zelfs voor een totaalverbod op marketing voor ongezond eten en drinken voor alle kinderen onder de 13 jaar. Wat mij betreft liever vandaag dan morgen.