Deelnemers

Alle vrouwen die hebben meegedaan aan het afgeronde Lifestyle onderzoek samen met de vrouwen van Radiel kunnen meedoen aan WOMB project. Van alle vrouwen die mee doen wordt via online vragenlijsten informatie verzameld over gezondheid, welzijn en leefstijl. Van vrouwen die een kind hebben gekregen wordt informatie over de gezondheid, groei, welzijn en leefstijl van hun kind verzameld.

De vragenlijsten vult u online in op een voor u geschikt moment. Ook vragen we u om informatie over uw voeding te geven en een bewegingsmeter te dragen om een compleet beeld van uw leefstijl te krijgen. We zullen u apart vragen of u ook wilt mee werken aan metingen van de gezondheid. De metingen geven ons en uzelf een nog beter beeld van uw gezondheid en dat van uw eventuele kind. Deze metingen zullen los van het invullen van de vragenlijsten plaatsvinden.

In 2018 is fase 3 van WOMB project begonnen. Hierin zullen we in meer detail onderzoek doen naar de aanleg van het hart en vaatstelsel van de kinderen. We zullen hiervoor bij de kinderen een echo maken van het hart en – bij de kinderen die oud genoeg zijn – een MRI-onderzoek van het hart en vaatstelsel. Deze metingen worden gedaan in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

 

Veelgestelde vragen voor deelnemers aan WOMB project


Wie kunnen er deelnemen aan dit onderzoek?

Alle vrouwen die hebben meegedaan aan het Lifestyle onderzoek kunnen meedoen aan het WOMB project.

Zijn er kosten aan de deelname verbonden?

Nee, er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Is meedoen verplicht?

U bepaalt zelf of u meedoet of niet. U mag elk moment stoppen met het onderzoek, ook als u al getekend heeft om mee te doen. Als u stopt met het onderzoek dan heeft dit geen invloed op eventuele behandelingen.

Wanneer zijn de resultaten van het onderzoek bekend?

De verwachting is dat de eerste resultaten van het onderzoek medio 2018 bekend zullen zijn. De eerste resultaten van fase 3 van het WOMB project (de metingen in het AMC) zullen medio 2019 bekend zijn.

Veelgestelde vragen over stage 3 van het WOMB project: de metingen in het AMC


KAN MIJN KIND OOK MEDOEN ALS HIJ OF ZIJ NIET HEEFT MEEGEDAAN AAN DE EERDERE DELEN VAN HET WOMB PROJECT?

Ja, mocht uw zoon of dochter niet hebben meegedaan aan de eerdere delen van het WOMB project, dan kunnen jullie alsnog meedoen met dit vervolgonderzoek.

WELKE METINGEN WORDEN GEDAAN?
  • Een kinderarts doet een lichamelijk onderzoek. Er wordt dan o.a. de lengte en gewicht gemeten;
  • Een kindercardioloog maakt een echo-onderzoek van het hart (een echocardiogram);
  • Als uw kind 6 jaar of ouder is, maken we ook een MRI-scan van het hart en de bloedvaten.
HOE LANG DUURT HET BEZOEK AAN HET AMC?

Ongeveer 2.5 uur wanneer er zowel een echo als MRI wordt gemaakt. Voor enkel een echo kunt u uitgaan van ongeveer 1 uur.

ZIJN ER KOSTEN AAN VERBONDEN?

Nee, meedoen is gratis.

WORDEN MIJN REISKOSTEN VERGOED?

Ja, de reiskosten (een tweedeklas treinkaartje voor u en uw kind, of vergoeding per kilometer als u met de auto komt) worden vergoed.

KUNNEN DE METINGEN OOK IN EEN ANDER ZIEKENHUIS GEBEUREN?

Nee, helaas niet. De metingen worden alleen in het AMC in Amsterdam gedaan.

IS EEN MRI-ONDERZOEK GEVAARLIJK OF PIJNLIJK?

Nee, zowel het echo-onderzoek en de MRI-scan zijn bijzonder veilig. Het wordt al vele jaren op grote schaal gebruikt, het gebruikt géén röntgenstraling en er zijn geen bijwerkingen bekend. Er wordt géén medicijn of contrastvloeistof toegediend. Er wordt géén infuus geprikt of bloed afgenomen. Kortom, de onderzoeken zijn niet pijnlijk of risicovol.

HOE KAN IK MIJN KIND HET BESTE VOORBEREIDEN OP EEN MRI SCAN?

Voor het MRI onderzoek is het nodig dat uw kind ongeveer drie kwartier stil blijft liggen. Tijdens het onderzoek kan hij/zij naar een filmpje kijken en luisteren. U kunt hier zelf een dvd voor meenemen die wij dan tijdens het onderzoek afspelen. Wij hebben zelf ook enkele dvd’s liggen. Een MRI scanner maakt een hard geluid, daarom is het ook raadzaam om via internet ‘MRI sounds’ op te zoeken. Dit geeft een duidelijk voorbeeld van het geluid dat een MRI scanner maakt. Daarnaast mij hij/zij ook een knuffel meenemen die mee de scan in mag, let wel op dat deze geen metalen mag bevatten. Er mag gedurende het hele onderzoek een ouder bij zitten. Via www.whizzieweetdeweg.nl kunnen jullie ook een kijkje nemen in de MRI ruimte!

MIJN KIND IS UITGENODIGD ZOWEL VOOR DE ECHO VAN HET HART ALS VOOR HET MRI-ONDERZOEK, MAAR IK WIL ALLEEN EEN ECHO. KAN DAT?

Ja, als u alleen wilt meedoen aan een deel van het onderzoek (bijvoorbeeld alleen de echo), kunt u dit aangeven bij de onderzoeker. Alleen dit onderzoek zal dan bij uw kind worden gedaan.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!