Verslag: wat leverde de eerste dag met onze onderzoeksbus op?

We zijn begonnen met metingen bij onze deelnemers! Met de WOMB-onderzoeksbus rijden we door het hele land. Zes enthousiaste onderzoekers van WOMB project doen gezondheidsmetingen bij vrouwen. Erg belangrijk voor ons onderzoek naar leefstijl en gezondheid van vrouw en kind. Een verslag van de eerste dag door onderzoeker Malou Menting.

We zijn met zes onderzoekers in totaal en gaan steeds op pad met twee onderzoekers tegelijk. Vroeg in de ochtend komen mijn collega en ik deze eerste dag naar het ziekenhuis. We halen de benodigde apparatuur en medisch gereedschap op en gaan snel met de bus op weg. De bus proberen we zo dicht mogelijk bij de deelnemers thuis te parkeren. Soms zijn daar wat bijzondere manoeuvres voor nodig en die prachtige nieuwe bus is best groot… We hebben een extra rijles gehad, speciaal voor het besturen van bussen als deze, en die rijles betaalt zich de eerste dag meteen uit.

 

De prachtige nieuwe WOMB project onderzoeksbus waarmee we door het hele land rijden om metingen te doen bij onze deelnemers.

De prachtige nieuwe WOMB project onderzoeksbus waarmee we door het hele land rijden om metingen te doen bij onze deelnemers.

 

Fietstest

Na het parkeren bellen we bij de deelneemster aan en gaan we samen de bus in. We starten met het meten van lengte, gewicht, lichaamsomtrekken en bloeddruk. Hierna volgen gezondheidsmetingen op de onderzoeksbank waarbij de deelneemster even mag gaan liggen. Dan maken we onder meer een hartfilmpje. Aan het einde van de meting doen we nog een fietstest op de hometrainer in de bus. Tijdens de fietstest houden we de hartslag van de deelneemster nauwlettend in de gaten en daar gaan we dan mee rekenen.

Inklapbaar

Gemiddeld doen we per dag bij twee deelnemers metingen. Nadat de metingen bij de eerste deelnemer succesvol zijn afgerond, rijden we door naar de volgende. De onderzoeksbank en de fiets zijn inklapbaar. Voordat we naar de tweede deelnemer van vandaag rijden, worden ze teruggeschoven en vastgezet (zie foto hieronder).

2016-08-31 Malou blog foto (3)

Kinderen meten

We meten vrouwen en ook kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud. Met de kinderen doen we tussendoor allerlei leuke spelletjes om ze af te leiden. Voor sommige kinderen is de onderzoeksbus namelijk extra spannend. Vóór de meting krijgen ze een voorleesboekje thuis, gemaakt door de WOMB onderzoekers. Hierin leggen we de metingen op speelse wijze uit. Na de meting krijgen de kinderen een echte WOMB kids diploma mee naar huis.

Zo rijden we met onze onderzoeksbus door het hele land en leren allerlei steden en dorpen Nederland kennen. Sinds kort hangt er een kaart van Nederland op onze werkkamer waarop we markeren waar we allemaal zijn geweest. We gaan nog een flinke tijd door met deze gezondheidsmetingen dus ik ben benieuwd hoe de kaart er over een jaar uit zal zien.

2016-08-31 Malou blog foto (5)

Heb je vragen over deelname of de metingen? Laat het ons weten via dit contactformulier.