Vitamine D: wat is het en wat doet het?

Vitamines zijn nuttige stofjes (micro-nutriënten) die allerlei gezondheidseffecten hebben op het menselijk lichaam. Eén van de meest opvallende telgen uit de vitaminefamilie is vitamine D. Deze vitamine werkt bijvoorbeeld vóór stevige botten en tegen depressie en zwangerschapsvergiftiging.

Vitamine D is een bijzondere vitamine, we kunnen het namelijk niet alleen uit voedsel halen, maar ook het lichaam zelf kan vitamine D aanmaken. Het is een vet-oplosbare vitamine, die we nodig hebben om calcium op te nemen uit ons voedsel. Vitamine D zit vooral in vette vis, maar ook in eieren en vlees. Daarnaast maakt je huid vitamine D aan wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht.

Wat zijn de effecten van vitamine D?

Allereerst is belangrijk om te benoemen dat een te laag, maar ook een te hoog vitamine D gehalte in je lichaam ongezond is. Te lage vitamine D gehaltes kunnen tot botaandoeningen leiden, en het gebruiken van te hoge dosissen vitamine D supplementen is ook niet gezond.

Depressie

Lage vitamine D gehaltes worden geassocieerd met depressieve symptomen. Uit onderzoeken hiernaar bleek dat supplementen met  vitamine D (een deel van) deze symptomen wegnemen. Omdat er verschillende doseringen gedurende verschillende periodes werden gebruikt in de onderzoeken, is het nog niet helemaal duidelijk welke hoeveelheid of toedieningsvorm van vitamine D het beste werkt tegen depressies.

Zwangerschap

Er is ook onderzoek gedaan naar de effecten van vitamine D supplementen tijdens de zwangerschap. In een samenvatting van verschillende onderzoeken bleek dat supplementen tijdens de zwangerschap het risico op zwangerschapsvergiftiging, laag geboortegewicht en vroeggeboorte van het kind verkleinen. De gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om vitamine D supplementen te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Hart- en vaatziekten

Ondanks dat er voorzichtig bewijs lijkt te zijn dat een laag vitamine D gehalte is geassocieerd met een verhoogd risico op hoge bloeddruk en diabetes, is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van vitamine D-supplementen op de gezondheid van het hart- en vaatstelsel om met zekerheid iets over te kunnen zeggen over de effecten van vitamine D op hart- en vaatziekten.

 

 

Bronnen:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

Shaffer JA, Edmondson D, Wasson LT, et al. Vitamin D Supplementation for Depressive Symptoms: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Psychosomatic medicine. 2014;76(3):190-6.

Vellekkatt F, Menon V. Efficacy of vitamin D supplementation in major depression: A meta-analysis of randomized controlled trials. J Postgrad Med. 2018.

De-Regil LM, Palacios C, Lombardo LK, Peña-Rosas JP. Vitamin D supplementation for women during pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2016(1).

Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012; publicatienr. 2012/15. ISBN 978-90-5549-931-1

Brandenburg VM, Vervloet MG, Marx N. The role of vitamin D in cardiovascular disease: from present evidence to future perspectives. Atherosclerosis. 2012;225(2):253-63.