Waarom de eerste 1000 levensdagen belangrijk zijn voor hart én hoofd

Vorige week hield de Hersenstichting haar Publieksdag in Utrecht. Daar heb ik verteld over het belang van een goede start in de eerste 1000 dagen van het leven: vanaf de bevruchting tot het derde levensjaar. Een goed, gezond begin zorgt niet alleen voor een betere gezondheid van hart- en bloedvaten, maar heeft ook een positief effect op de hersenen.

Als wetenschappers doen we veel denkwerk en zitten we als gevolg daarvan veel ‘in ons hoofd’. Voor mij persoonlijk geldt dat ik mijn werk doe met hart en ziel, met hart en hoofd dus. Dankzij het onderzoek dat ik de afgelopen jaren met mijn team deed, heb ik geleerd hoe belangrijk een goede start is voor kinderen. WOMB project richt zich op een gezond hart voor vrouwen en kinderen – en kijkt daarbij naar de effecten van die goede start.  We hopen dat kinderen door een goede start later een gezonder hart krijgen en dat ze zo een fijnere toekomst tegemoet gaan met minder hart- en vaatziekten.

Hersenen

Maar daar blijft het niet bij. We denken dat een goede start niet alleen bijdraagt aan een gezonder hart, maar ook een positief effect heeft op de hersenen. Als een kind de juiste bouwstenen krijgt tijdens de eerste 1000 dagen van het leven – waarin het hart en de hersenen worden aangelegd – dan verwachten we dat daarmee de gezondheid van zowel hart als hersenen profiteren.

Goede start kinderen

 

Wereldbank

Het onderwerp van een goede start krijgt steeds meer aandacht. Eerder deze maand bijvoorbeeld, tijdens de Human Capital Summit in Washington, vertelde de president van de Wereldbank dat tijdens de eerste duizend dagen van het leven de basis wordt gelegd voor het latere leven. Als we niet investeren in een goede start van kinderen, kunnen zij niet optimaal groeien, leren en uiteindelijk bijdragen aan de maatschappij van morgen.  De Wereldbankpresident riep wereldleiders op te investeren in de goede start van ieder kind ter wereld. Ik hoop van harte dat daar gehoor aan wordt gegeven.

Gezonde toekomst

Met WOMB project proberen we daar in Europa de wetenschappelijke basis voor te leggen. Na mijn presentaties over het belang van een goede start vertrok ik meteen naar de Grand Challenges meeting in London, om daar een dag later met organisaties van over de hele wereld te praten over hoe we een gezondere toekomst een stapje dichterbij kunnen brengen. Onder deze organisaties was ook de Bill & Melinda Gates Foundation. Ook daar ging het over investeren in een goede start. Je ziet: het begint allemaal bij een goed begin. Je begrijpt inmiddels dat mijn hart hier een stuk sneller van gaat kloppen!